Yüzey işlem çeşitleri nelerdir?
Yüzey işlem nedir? Yüzey işlem çeşitleri nelerdir? Yüzey işlemin birçok çeşidi vardır. Bunlar yapılacak ikinci işleme ve metalin cinsine göre değişkenlik göstermektedir. Metal yüzey işlem kimyasalları alüminyum için yapılan işlem ile demir, çelik için yapılan işlemler farklılıklar oluşturmaktadır. Yüzey işlem çeşitlerinden bazıları şu şekildedir.
1- Fosfatlama
a- Demir fosfat kaplama
aa- Silme fosfat kaplama
ab- Sprey fosfat kaplama
ac- Daldırma fosfat kaplama
b- Çinko fosfat Kaplama
c- Mangan Fosfat kaplama
d- Alüminyum kromatlama
Fosfatlamanın çeşitleri yüzey işlemin önemli proseslerindendir.
2- Yağ Alma
a- Alkali yağ alma
b- Asidik yağ alma
c- Nötral yağ alma
d- Alüminyum alkali yağ alma
e- Alüminyum asidik yağ alma
Yüzey işlemleri, yağ alma yüzey işlemin ilk banyolarıdır. Yağlı, kirli metallerin yüzeyine ikinci bir yüzey işlemi yapmak olanaksız olduğu gibi yapılan işlemin kalitesinde söz etmek imkansızdır. Yüzey işlemin en önemli prosesi yağ kir temizliğidir.
3- Pas, tuval alma
a- Alkali pas alma
b- Asidik pas alma
Paslı, korozyona uğramış metallerin yüzeyindeki pas ve korozyonun sökülmesi için yapılan metal yüzey işlemdir.
4- Pasivasyon
a- Kromlu pasivasyon
b- Kromsuz pasivasyon
c- Asidik işlemler sonrası pasivasyon
Pasivasyon metal yüzey işlemin en önemli safhasıdır. Pasivasyon metallerin yüzeyinde korozyon direncini artırdığı gibi boyanın, kaplamanın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlar.
5- Durulama
Durulama normal su ile yapılabilir. Yüzey işlem prosesinde durulamanın amacı kimyasalların bir biri ile karışıp reaksiyon etkisini stabil kalmasını sağlamaktır. Durulama metal yüzey işlem için çok ama çok önemlidir.
Yüzey İşlem Kimyasalları Nasıl Kullanılır?
Yüzey işlem kimyasalları metallerimizin cinsine, yapılacak olan ikici bir işlemin durumuna göre uygun ürünler belirlenir. Mevcut yüzeydeki yağın, kirin, pasın durumuna göre konsantrasyonu ayarlanarak yağ alma banyoları kurulur. Yağ alma banyoları yüzey işlemin ilk banyosudur. İstenilen sıcaklıga ulaşana kadar ısıtılan yağ alma banyosu yağ, kir temizliği için hazırdır. İkinci banyo durulama banyosudur. Durulama normal su ile yapılabilir. Üçüncü banyo fosfatlama banyosudur. Uygun konsatrasyonbelirlenerek kurulan fosfatlama banyoları gerekli olan sıcaklığa ulaştırılır. Durulamadan çıkan yağı alınmış metaller fosfatlama banyosuna daldırılır. Uygun bekleme süresi sonrasında tekrar durulama suyuna daldırılır. (ikici durulama banyosu farklı banyo olmak zorundadır. Yağ alma sonrasında kullanılan durulama banyosu kullanılmamalıdır.) uygun bekleme süresinden sonra pasivasyon için pasivasyon banyosuna daldırılır. Pasivasyon banyosu kurulurken uygun kansatrasyon belirlenerek pasivasyon kimyasalı eklenir. Pasivasyon banyosu soğuk olarak çalışabilmektedir. Banyonun sıcak olması kuruma hızını artıracağı için sıcak olarak kullanılması tavsiye edilir. Pasivasyondan çıkan metaller kuruması sonrasında ikici işleme hazırdır. Yüzey işlem kimyasalları çok fazla detaya girmeden bu şekilde kullanılabilir. Daha detaylı bilgi için bizleri arayablirsiniz.
DNC Endüstriyel kimya 2010 yılında kurulmuş olup, metal yüzey işlem kimyasalları üreterek endüstriye katkı sağlamaktadır. Ürünlerimiz tim testlere açıktır. İstenilen kaliteye sizde ulaşmak, sorunsuz bir üretim kalitesi yakalamak istiyorsanız bizimle iletişime geçip detaylı bilgileri mühendislerimizden alabilirsiniz. Metal yüzey işlem proseslerini bire bir kurarak banyoların testlerini yapıyoruz. Bu testlerin nasıl yapılması gerektiğini yetkililerinize gösteriyor, bu testlerin yapılıp yapılmadığını kontrol ediyoruz. Kısaca süreçte asla yalnız kalmıyorsunuz.